fbpx

Creditul Ipotecar

Ce înseamnă credit ipotecar?

Un credit ipotecar este un instrument financiar prin care un individ sau o persoană juridică se împrumută de o anumită sumă de bani, necesară pentru a achiziționa, construi sau renova o locuință, atât prin dezvoltare, cât și prin modernizare.

De cele mai multe ori, perioada de timp pe care se îndatorează cel ce urmează să achiziționeze o locuință este lungă, maximul admis fiind de 35 ani.
Termenul „ipotecar” sau „ipotecă” se referă la garanția pe care beneficiarul o va da pentru banii împrumutați de la creditor. Aceasta este reprezentată de clădirea achiziționată prin credit, ori care a fost îmbunătățită folosind banii creditați.

Așadar, suma luată drept credit este garantată cu locuința respectivă.

Cu toate că la accesarea unui astfel de instrument financiar tu vei fi beneficiarul bunului, proprietar va fi considerată instituția ce ți-a oferit împrumutul, până la rambursarea totală a creditului.

Termeni legali ce trebuie respectați:

Condiții minime:

Desigur, și avansul minim acceptat de către companiile financiare poate diferi.
Cu toate acestea, BNR a stabilit și în acest caz niște limite minime, pe care toți trebuie să le respecte, după cum urmează:
– Avans minim solicitat pentru credit în lei de 15 %
– Avans de 20 %, pentru credite în Euro sau alte valute, dacă veniturile beneficiarului sunt și ele exprimate sau indexate în valuta respective

În primul rând trebuie precizat că pentru a accesa un astfel de împrumut trebuie să fii major.
Mai mult decât atât, unele bănci nu vor oferi credite ipotecare persoanelor care au mai puțin de 20 sau 21 ani, considerând că deja de la acea vârstă ar trebui să fii pe picioarele tale, financiar vorbind.
În ceea ce privește vârsta maximă, aceasta depinde de instituția la care apelezi. Unele au limita superioară la 60, altele la 65 sau chiar 70 ani.
Atenție, însă! Vârsta respectivă reprezintă maximul până la care se poate derula creditarea.

În ceea ce privește starea civilă, nu există condiții.
Poți fi căsătorit, singur, ba chiar unele companii acceptă drept coplatnic partenerul de viață al solicitantului, chiar dacă între respectivele persoane nu există un act de căsătorie

O condiție foarte importantă impusă de către toate instituțiile de creditare este vechimea la locul de muncă.
În general, se cere să ai minim un an fără pauză pe cartea de muncă. Ca o condiție suplimentară, trebuie să ai cel puțin 3 sau 6 luni la actualul job.
Desigur, cu cât vechimea este mai mare, cu atât băncile vor da un răspuns mai favorabil cererii tale.

Salariul minim este și el un factor critic în ceea ce privește împrumuturile de genul acesta. Toate băncile solicită o valoare minimă a venitului lunar personal sau familial.
Desigur, această valoare va fi influențată și de suma pe care dorești să o împrumuți.
Vei necesita un venit lunar mult mai mare dacă soliciți 150.000 Euro, față de cazul în care ai nevoie de doar 50.000 Euro.

În general, chiar dacă și la acest capitol lucrurile pot diferi în funcție de instituție, vei avea nevoie de:
– Act de identitate
– Adeverință de salariu și eventual o copie după cartea de muncă
– Dacă este cazul, certificatul de căsătorie
– Actele de proprietate
– Documente necesare pentru întreg procesul de evaluare a proprietății
– Acte care să ateste valoarea proiectului pentru care ai nevoie de bani împrumut”